Kedves Pedagógus Kollégák! Kedves Szülők!

Örömmel adunk hírt arról, hogy Meixner Ildikó Játékház tankönyvcsaládja a 2020/21-es tanévtől megújult formában érhető el.

A „Játékház” évtizedek óta az egyik legnépszerűbb ábécés könyv Magyarországon. A megjelenése óta eltelt 27 évben gyermekek tízezrei tanultak meg a Meixner-módszertan segítségével olvasni.

Az elmúlt sok-sok év tapasztalatai, a tanító és gyógypedagógus kollégák visszajelzései alapján 2019-ben elvégeztük a tankönyvcsalád módszertani és anyanyelvi szempontú átdolgozását és kiegészítését. Az átdolgozás során megőriztük a könyv szerkezetét, a betűtanítási sorrendet, a módszertani lépéseket és a feladattípusokat.

Mi változott?

Kiegészítettük az olvasókönyvet 16 további oldallal. Ezek az oldalak a kezdő olvasók szövegértését, az első olvasásélmények megélését hivatottak segíteni, de alkalmasak a szövegolvasásig hamarabb eljutó gyermekek egyéni differenciálására is.

Az óravezetésről, a tankönyvhasználatról kapott visszajelzések alapján szerkezeti módosítások is történtek, ennek következtében az egymásból építkező nyelvi egységek (betű, szótag, szótípus, mondat) az egyes oldalakon jobban elkülönülnek, az oldalak áttekinthetőbbek, szellősebbek lettek.

Az olvasókönyv egészének nyelvezete, kép- és versanyaga korszerűbb lett: a kisebb változások elsősorban a mindennapi élet, a nyelv, a gyermeki szókincs változásait követik.

Általános tapasztalat, hogy a gyermekek finommotoros fejlődése egyre inkább késik, ezért az írás munkafüzetet is indokoltnak láttuk kiegészíteni egy bevezető szakasszal. Itt rajzos feladatok segítségével gyakorolhatják a gyermekek a ceruzahasználatot, a vonalvezetést, a folyamatos írást utánzó mozgásmintákat. (Eközben javíthatjuk a ceruzafogást, a hibás írómozgást.) A határok közé terelt vonalvezetés előkészíti a betűelemek, majd a betűk írását.

A tankönyvcsalád kötetei az OH köznevelési tankönyvjegyzékén, illetve a KELLO-n megtalálhatók:

NT-98488/MT/1 Játékház. Képes olvasókönyv az általános iskola 1. osztálya számára
NT-98489/I Játékház. Feladatlapok I. a Képes olvasókönyvhöz
NT-98489/II Játékház. Feladatlapok II. a Képes olvasókönyvhöz
NT-98490/MT/1 Játékház. Betűtanítás-írásfüzet I.
NT-98491/MT Játékház. Betűtanítás-írásfüzet II.
NT-98288/1 Játékház. Képes olvasókönyv 2.
NT-98289/M/1 Játékház. Olvasási munkafüzet 2.
NT-98290/M/1 Játékház 2. Anyanyelvi munkafüzet
NT-98493/MT Én is tudok olvasni /Meixner Ildikó/ (Beszédjavító – Magyar nyelv és irodalom)

A Játékház 1. osztályos és a Játékház 2. osztályos tankönyvcsalád az SNI listán található ugyan, de természetesen ugyanúgy használható a normál osztályokban, mint eddig.

Ezúton szeretnénk megköszönni Mindenkinek az elmúlt években nyújtott támogatását, érdeklődését, és minden ötletet, javaslatot a módszertan alkalmazásához.

A pedagógusoknak, gyermekeknek további sikeres munkát kívánunk a tankönyvcsaláddal!

A Meixner Alapítvány munkatársai

Az alábbi linken néhány új, és megújult oldal található a Játékház olvasókönyvből. A nyomtatott példányok még ennél is szebbek lesznek. 

MEGTEKINTÉS

feliratkozás hírlevélre

Tájékoztató

Örömmel tájékoztatjuk a kollégákat, hogy az „Országos kutatás diákok körébena gyermekek olvasástechnikai tudásának és szövegértésének feltérképezésére, sztenderdizálás” elnevezésű kutatási projekt keretében, a Magyar Nemzeti Bank jóvoltából alapítványunk elkészült az 2. évfolyamosok mérésére szolgáló olvasólap aktualizálásával.


A vizsgálati anyag szakemberek számára térítésmentesen igényelhető név, végzettség és munkahely megjelölésével az alapitvany@meixner.hu címen.


Eddig elkészült olvasólapjaink:
1-2. évfolyam, 2-3. évfolyam, 3-4. évfolyam, 5-6. évfolyam.

Támogatónk:

Alapítványunk a sztenderdizálási munka folytatásaként a 2016/2017-es tanév végén az 1. évfolyamosok mérésére kidolgozott olvasásvizsgálat aktualizálását végezte el  részben saját forrásból, részben önkéntesek társadalmi munkájából, részben  támogatásból, melyet ezúton is köszönünk. Az átdolgozott olvasólapokat, illetve a hozzájuk tartozó instrukciós füzetet az alapítvány e-mail címén lehet igényelni – szakmai végzettség, munkahely megjelölésével.

A Meixner Alapítvány az 5. évfolyamosok mérésére kidolgozott olvasásvizsgálat sztenderdizálását is elvégezte a 2015/2016-os tanév végén, részben saját forrásból, részben önkéntesek társadalmi munkájából, részben támogatásból, melyet ezúton is köszönünk. Az átdolgozott olvasólapokat, illetve a hozzájuk tartozó instrukciós füzetet az alapítvány e-mail címén lehet igényelni – szakmai végzettség, munkahely megjelölésével.

A 3. évfolyamosok mérésére kidolgozott olvasásvizsgálat sztenderdizálását alapítványunk elindította, részben saját forrásból, részben önkéntesek társadalmi munkájából, részben a Richter Gedeon Nyrt. támogatásából, melyet ezúton is köszönünk. A folyamat első eredményeiről Sipos Zsóka (logopédus – okl. gyógypedagógus, Meixner Alapítvány) 2015. december 9-én a Dyslexiás Gyermekekért Egyesületnél előadást tartott, melynek anyaga megtekinthető itt.
A diák további felhasználásához kérjék az előadó engedélyét. Tel: +36-20-242-6280
Az átdolgozott olvasólapokat, illetve a hozzájuk tartozó instrukciós füzetet az alapítvány e-mail címén lehet igényelni – szakmai végzettség, munkahely megjelölésével.

Copyright © 2022. All Rights Reserved.