Kedves Kollégák!

Örömmel tájékoztatjuk Önöket, hogy megjelent az első olyan táblagépen és mobiltelefonon használható alkalmazás, mely Meixner Ildikó módszertanára épülve segíti a kezdő olvasókat, illetve olvasási nehézségekkel küzdő gyerekeket az olvasás gyakorlásában és a meseolvasás élményének megszerzésében.

A “Tudok Olvasni” szövegolvasó alkalmazás, a szövegeket olyan egységekre (szótagokra, szavakra, tagmondatokra, mondatokra) bontja, ami megkönnyíti a tanuló számára az olvasást. Az aktuális tudásszintnek megfelelően beállítható segítségeket kaphat a gyermek:

– a legnehezebben olvasók számára hívóképek megjelenítése, hangoztatás,

– az olvasást segítő kurzor szótagonkénti, szavankénti, mondatonkénti, oldalankénti léptetése,

– a szótagolandó szavak hosszúságának megadása.

A mesegyűjteményt Adorján Katalin pszichológus-gyógypedagógus állította össze. A mesék szóanyaga, terjedelme illeszkedik a kezdő olvasók szókincséhez és olvasástudásához. Az eredeti történetek átdolgozásának köszönhetően a mesék mondatainak összetettsége és hosszúsága is érthetővé, így élvezhetővé teszi a kisdiákok számára az olvasást.

A több mint 40 db mesét tartalmazó alkalmazás ára 1500 Ft. A befolyt díjak a Meixner Alapítvány munkáját, valamint további, az olvasástanulást segítő alkalmazások készítését támogatják.

Kérjük, próbálják ki az alkalmazást, terjesszék tanítványaik körében, támogassák munkánkat!

Hogyan érhető el az alkalmazás?

A „Tudok Olvasni”közvetlenül letölthető az alkalmazásboltokból. Kérdés esetén a www.tudokolvasni.hu weboldalon további információ, illetve link található.

feliratkozás hírlevélre

Tájékoztató

Örömmel tájékoztatjuk a kollégákat, hogy az „Országos kutatás diákok körébena gyermekek olvasástechnikai tudásának és szövegértésének feltérképezésére, sztenderdizálás” elnevezésű kutatási projekt keretében, a Magyar Nemzeti Bank jóvoltából alapítványunk elkészült az 2. évfolyamosok mérésére szolgáló olvasólap aktualizálásával.


A vizsgálati anyag szakemberek számára térítésmentesen igényelhető név, végzettség és munkahely megjelölésével az alapitvany@meixner.hu címen.


Eddig elkészült olvasólapjaink:
1-2. évfolyam, 2-3. évfolyam, 3-4. évfolyam, 5-6. évfolyam.

Támogatónk:

Alapítványunk a sztenderdizálási munka folytatásaként a 2016/2017-es tanév végén az 1. évfolyamosok mérésére kidolgozott olvasásvizsgálat aktualizálását végezte el  részben saját forrásból, részben önkéntesek társadalmi munkájából, részben  támogatásból, melyet ezúton is köszönünk. Az átdolgozott olvasólapokat, illetve a hozzájuk tartozó instrukciós füzetet az alapítvány e-mail címén lehet igényelni – szakmai végzettség, munkahely megjelölésével.

A Meixner Alapítvány az 5. évfolyamosok mérésére kidolgozott olvasásvizsgálat sztenderdizálását is elvégezte a 2015/2016-os tanév végén, részben saját forrásból, részben önkéntesek társadalmi munkájából, részben támogatásból, melyet ezúton is köszönünk. Az átdolgozott olvasólapokat, illetve a hozzájuk tartozó instrukciós füzetet az alapítvány e-mail címén lehet igényelni – szakmai végzettség, munkahely megjelölésével.

A 3. évfolyamosok mérésére kidolgozott olvasásvizsgálat sztenderdizálását alapítványunk elindította, részben saját forrásból, részben önkéntesek társadalmi munkájából, részben a Richter Gedeon Nyrt. támogatásából, melyet ezúton is köszönünk. A folyamat első eredményeiről Sipos Zsóka (logopédus – okl. gyógypedagógus, Meixner Alapítvány) 2015. december 9-én a Dyslexiás Gyermekekért Egyesületnél előadást tartott, melynek anyaga megtekinthető itt.
A diák további felhasználásához kérjék az előadó engedélyét. Tel: +36-20-242-6280
Az átdolgozott olvasólapokat, illetve a hozzájuk tartozó instrukciós füzetet az alapítvány e-mail címén lehet igényelni – szakmai végzettség, munkahely megjelölésével.

Copyright © 2022. All Rights Reserved.